Markalaşma stratejileri, e-ticaret şirketinizin büyümesine, yeni kitlelere ulaşmasına ve sadık müşteriler edinmenize yardımcı olur. Bu stratejiler doğrultunda marka bilinirliğinizi artırırken, müşteri tabanınızı da genişleterek şirket karlılığınızı artırabilirsiniz. Bu süreçte izlemeniz gereken bir takım adımlar bulunuyor. Bu rehberimizde en temel markalaşma unsurlarının yanı sıra ileri seviye stratejileri de ele alacağız.
İlgili rehber: E-ticarette marka bilinirliği nasıl artırılır? E-ticarette kullanabileceğiniz markalaşma stratejileri Marka adı ve logonuzu oluşturun
Markalaşma stratejileri söz konusu olduğunda atmanız gereken ilk adım bir logo ve marka adı seçmektir. Tüketicilerin akıllarında kalacak bir logo ve marka isminizin olması önemlidir. Bu süreçte şunlara dikkat etmeniz gerekiyor: Rakip ya da örnek aldığınız firmaların logolarını inceleyin Orijinal olun Marka kimliğinize uygun renk paletleri kullanın Logo boyutunu iyi belirleyin Yazı fontunuz okunaklı olsun Günümüz trendlerine uygun olacağı gibi uzun vadede geçerliliği olsun Markanın kimliği ve mesajını yansıtsın
İlgili rehber: E-ticaret siteniz için nasıl logo yapabilirsiniz?
İlgili rehber: Logo tasarımı yapmak için kullanabileceğiniz 7 araç Marka sloganınızı oluşturun
Marka sloganı, markanın vizyonunu ve mesajını tüketicilere sunan birkaç kelimeden oluşan kelime gruplarıdır. Bu sloganlar, markayla ilgili genel bir izlenim verdiği gibi tüketicilerin de markayı hatırlamalarını sağlar. Sloganların amacı reklam ve pazarlama olduğu için de doğru sloganı belirlemeniz, ilk intiba da tüketicilerin aklında nasıl bir izlenim yaratacağınızı belirler. Sloganınızı seçerken şunlara dikkat edebilirsiniz: Akılda kalıcı olmalı Markanızın kimliğine uyumlu olmalı Markanız hakkında gerçekleri yansıtmalı Hedef kitlenize hitap etmeli Hedef kitle analizinizi yapın
Hedef kitle analizi markalaşma stratejileri arasındaki önemli konulardan biridir. Markanızı konumlandırırken, hedef kitleniz önemli bir rol oynar. Hedef kitle analizi yaparak, pazardaki durumu ve müşteri profillerinizi belirleyerek, marka tanıtımı için yapacağınız pazarlama ve reklam stratejilerinizi planlayabilirsiniz.
İlgili rehber: Hedef kitle analizi nasıl yapılır? Sosyal medya pazarlamaya yönelin
Markalaşma sürecinde sosyal medyadan da yararlanmalısınız. Kullanıcılar vakitlerinin büyük bölümünü sosyal ağlarda geçirdiği için; aynı zamanda sosyal ağlar üzerinde de birçok farklı reklam modeli olduğu için bu platformlar üzerinde markanızı etkili bir şekilde tanıtabilirsiniz.
İlgili rehber: Sosyal medya üzerinden internet sitenize nasıl trafik çekersiniz?
Sosyal ağlar üzerinde organik paylaşımlar yaparak da trafik ve etkileşim çekebileceğiniz gibi reklamlarla markanızı ön plana da çıkartabilirsiniz. Sosyal ağlar üzerinde ürün ve marka tanıtımı içeriklerinizi ön plana çıkartarak, müşteri profilinizin görmesi için hedeflemelerinizi yapmanız alacağınız geri dönüşümleri de artıracaktır.
İlgili rehber: Sosyal medya stratejisi nasıl daha iyi hale getirilir? Markanızı farklı kılan unsurları öne çıkartın
Markalaşma stratejileri üzerine çalışırken özellikle üzerinde durmanız gereken konulardan biri de markanızı rakiplerinizden fakrlı kılan özellikleri öne çıkartmak olacaktır. Tüketicilerin ilgisini çekebilmek ve onların sadakatini kazanabilmek için rakiplerinizin onlara sunmadığı bazı şeyleri sunmanız gerekir.
Markanız ve ürünlerinizin çözdüğü problemler, müşteri hizmet kaliteniz, ürün kalitesi, sosyal sorumluluk projeleriniz, paketleme ve kargo çözümleriniz gibi farklı özellikleriniz sizi rakiplerinizin önüne çıkartabilir. Bu özelliklerinizi de pazarlama ve reklam çalışmalarınızda öne çıkartabilirsiniz.
İlgili rehber: Sosyal sorumluluk projeleri pazarlamada nasıl kullanılır?
İlgili rehber: Akılda kalıcı bir paket açma deneyimi sunmak için neler yapmalısınız? İçerik üretimi ile internetteki görünürlüğünüzü artırın
İçerik üretimi de markalaşma stratejileri içerisinde yer alması gereken çalışmalardan biri. İnternet üzerindeki görünürlüğünüzü artırmak için blog, video ve sosyal medya içerikleri üretmeniz önemlidir. Marka tanıtımı ile ilgili içeriklerin yanı sıra tüketicileri bilgilendirici, eğitici ve etkileşim yaratacak içerikler üreterek, internet üzerinde markanızla ilgili olan içerik sayınızı artırmanız gerekir.
İlgili rehber: İçerik pazarlamada kullanabileceğiniz blog fikirleri
Özellikle son yıllarda video içeriklere olan talebin ve ilginin artması nedeniyle hem blog hem de sosyal ağlar üzerinde kullanmak için video içerikler üretmeniz marka tanıtımınızı yapmanız ve tüketicilere daha etkili bir şekilde ulaşmak için iyi bir yöntem olacaktır.
İlgili rehber: E-ticaret siteniz için kullanabileceğiniz video konuları SEO çalışmalarınızı yapın
SEO çalışmaları, markanız, ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili anahtar kelimeler üzerine yoğunlaştığında, Google üzerinden de organik trafik çekmeye başlarsınız. Doğru anahtar kelime seçimlerinin yanı sıra e-ticaret siteniz üzerinde de arama motorlu uyumluluğu için çalışmalar yapmanız da önemlidir. Bu uyumluluk sayesinde arama sorgularına daha fazla yanıt verecek sayfalarınız olacağı için internet sitenizin sayfa değeri artacağı için daha fazla organik trafik çekme şansınız da olacaktır.
İlgili rehber: E ticaret SEO nasıl yapılır? Müşteri hizmet kalitenizi artırın
Müşteri hizmet kalitenizi artırmanız da markalaşma stratejileri arasında yer almalı. Kaliteli bir müşteri desteği sunduğunuzda sadık müşteriler edinmeniz daha kolay olur ve satış öncesi ve sonrası sunduğunuz destekten memnun kalan tüketiciler, kendi çevreleriyle de bu deneyimlerini paylaşacakları için kulaktan kulağa pazarlama ile markanızın duyulmasını sağlayacaklardır.
İlgili rehber: Dört dörtlük bir müşteri hizmeti sağlamak için neler yapmalısınız? Dijital pazarlama stratejinizi hazırlayın
Markalaşma sürecinde pazarlama ve reklam çalışmalarınızın sürekliliği de oldukça önemlidir. Tüketicileri aklında kalabilmek ve onların gözlerinin önünde olabilmek için düzenli olarak pazarlama çalışmalarınızı yapmanız gerekir.
İlgili rehber: 2020’de ihtiyacınız olan dijital pazarlama stratejisi
Bunun için de bir dijital pazarlama stratejisi üzerine çalışmanız gerekir. Bu pazarlama stratejisi üzerinde marka tanımı ve markalaşma stratejileri haricinde ürün tanıtımları, indirim ve kampanyalar gibi satışlarınızı artıracak taktikleri de planlamanız gerekir.