1
Google Adwords, küçük ve orta ölçekli işletmeler için oldukça yorucu olabilir.
Bu durum Google’da reklam veren e-ticaret siteleri için daha da can sıkıcı olabiliyor. Adwords’ü e-ticaret sitelerinin reklamları için kullananlar bir süre sonra Google’ın sadece paralarını aldığını, işe yaramadığını, büyük reklam verenlerle rekabetin imkansız olduğunu düşünmeye başlıyor.
Bu tamamen haksız bir düşünce olmasa da her 10 e-ticaret sitesinin 7’si için durum tersine çevrilebilir.
Google Adwords, e-ticaret siteleri için hala en büyük ve en önemli pazarlama kanalı. Uzun bir süre yerini dolduracak bir kanal olacağını da düşünmüyorum.
Adwords’de, sosyal medya reklamlarının tersine sadece ürünlerinizi arayan insanların karşısına çıkıyorsunuz. Sosyal medyada ise sitenizden alışveriş yapma olasılığına karşı bir bahse giriyorsunuz.
E-ticaret siteleri, eğer Adwords reklamlarını doğru kullanırlarsa oldukça başarılı sonuçlar alabilirler.
İnsanlar Google’ı Bir Şeyler Bulmak İçin Kullanıyor!
Google; doğru zamanda, doğru yerde ürünlerinizi satın almak için arayan potansiyel müşterilerinizin karşısına çıkmak için en ideal kanal.
Aksi halde Dünya çapında milyonlarca reklam veren Google’ı kullanmazdı. Google reklamları ile markanız sadece potansiyel müşterilerinizin karşısına çıkmakla kalmıyor aynı zamanda küçüklü büyüklü rakipleriniz ile de yan yana çıkıyor.
Büyüyen E-Ticaret Ekonomisi
E-Ticaret pazarı Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de her yıl daha da büyüyor. Aşağıda Dünya çapında geçmiş e-ticaret pazar büyüklüğü ve gelecek yıllar için öngörülen verilere ulaşabilirsiniz. 2020’de e-ticaret hacminin 2017’ye oranla 2 kat büyüyeceği öngörülüyor. Bu da her yıl daha fazla müşterinin ve işletmenin e-ticarete yöneleceği anlamına geliyor.
Dünya Çapında E-Ticaret Hacmi
Geçmişte Adwords’de rekabet azdı, 2020’ye göre bugün de Adwords’de rekabet az. Bu düşünceyle şimdiden Adwords’e yatırım yaparak gelecek için elinizi güçlendirmeye başlamalısınız.
E-Ticaret Siteleri ve Google Adwords Reklamları
Yeniden Pazarlama
Muhtemelen daha önceden Google’da “e-ticarette dönüşüm oranları” diye aratmışsınızdır. Karşınıza son zamanlarda daha gerçekçi oranlar çıkmaya başlasa da, verilen hesaplama örneklerinde %10, %20 gibi gerçekçilikten uzak oranlar kullanılır.
Hesaplama örneklerinde yüksek oranlar kullanılsa da işin aslı o kadar da iyimser değil. Sitenize giren her 100 kişiden 98’i ne yazık ki alışveriş yapmadan çıkıyor, %70’i ise tekrar siteye geri gelmiyor.
İşte sırf bu nedenle bile yeniden pazarlama listeleri e-ticaret siteleri için büyük önem taşıyor. Ziyaretlerin %98’ini kaybetmektense iyi kurgulanmış yeniden pazarlama listeleri sayesinde pahalı ve zor kazanılan potansiyel müşterilerin alışveriş yapması için ikinci bir şans elde etmek e-ticaret siteleri için çok önemli.
Yeniden pazarlama reklamları aynı zamanda marka bilinirliğini de artırarak kullanıcının aklında yer etmenize olanak tanıyor.
Yeniden pazarlama da diğer önemli konu da Gösterim Sıklığı.
Gösterim Sıklığı: Belirli bir zaman diliminde, bir kullanıca reklamların kaç defa gösterileceğini ifade eder.
Kimi sektörler için sık ve agresif reklam gösterimi yapmak gerekirken, diğerlerinde günlük kişi başı gösterim sıklığını sınırlandırmak gerekebilir. Gösterim sıklığı sınırlandırmazsa potansiyel müşterileriniz “stalklandığını” düşünebilir. Sıklık sınırı ile bunun önüne geçebilirsiniz.
E-Ticaret Siteleri İçin Adwords’ün Zorlukları
Adwords’ün e-ticaret siteleri için bulunmaz bir nimet olduğu ortada, her gün binlerce e-ticaret firması Google reklamlarına milyonlarca dolar ayırıyor. Bazısı bu harcamaların karşılığını alırken, büyük kısmı Google Adwords maliyetleri altında ezilerek zar zor nefes alıyor.
Bu zorluklardan bazılarını aşağıda listeleme çalıştım.
Her Ziyaretçiye Ödeme Yapmak
Yukarıda bahsettiğim gibi ziyaretlerin neredeyse %98’i satış ile sonlanmıyor.
Durum böyle olunca reklam harcamalarınızı sadece %2’lik ziyaretlerden çıkartmanız gerekiyor ki işinizi yürütebilesiniz. Aslına bakarsanız Türkiye şartlarında eğer marka ürün satmıyorsanız kimi zaman %2 bile iyi bir oran sayılabilir. Satış hunisinin tepesindeki kelimeler için %,075 bile oldukça iyi bir oran sayılabilir.
Satış Hunisi
Satış hunisinin tepesindeki anahtar kelime için “erkek tişörtleri” örnek gösterilebilir.
Diğer yandan Calvin Klein tişört satan bir site için %2-4 taban dönüşüm oranı diyebiliriz.
Potansiyel müşterileriniz aklında marka, model, beden gibi detaylar ile sitenizi ziyaret ediyor, buna ek olarak siteniz de ziyaretçilerinizi maddi ve psikolojik olarak tatmin ediyorsa -fiyat, güven, vs.- dönüşüm oranı çok daha yüksek oluyor.
- Spor ayakkabı,
- Erkek spor ayakkabısı,
- Erkek koşu ayakkabısı,
- Adidas koşu ayakkabısı,
- Adidas Energy Boost
Yukarıdaki arama terimlerinin dönüşüm oranlarını düşükten yükseğe tahmin ederek sıralamak zor olmasa gerek.
Adwords kampanyasına sadece uzun ve detaylı anahtar kelimeler eklemek dönüşüm oranlarını artırsa da başarılı bir reklam kampanyası her çeşit anahtar kelime ve doğru kurgulanmış teklif ve bütçe stratejisi ile desteklenmeli.
Ancak bu şekilde yeterli trafik hacmini sağlayarak büyüyebilirsiniz.
Yüksek Tıklama Başına Maliyet
Geçtiğimiz yıllarda okuduğum bir araştırmaya göre Google Adwords maliyetleri her yıl en azından %25 oranında artıyor. Tabii ki bu araştırma, Google sonuç sayfasında sağ alanda da reklamlar yayınlandığı zamanlardan kalma bir araştırma idi. Şu an Google sonuç sayfasında en fazla 7 reklam alanı bulunuyor. Ürün listeleme reklamlarını da -Google Alışveriş Reklamları- denkleme eklediğinizde rekabet daha da artıyor.
Alışveriş reklamları ile beraber metin reklamlar yayınlandığında, sonuç sayfalarında metin reklam alanlarının sayısı bazen 4’e kadar düşebiliyor.
Her geçen gün girişimcilerin internete olan ilgisinin de arttığını hesaba katarsak yıllık %25’lik bir artış iyimser hatta hayal diyebiliriz.
2014’de 10 krş. ort. TBM’e sahip anahtar kelimeler şu an 1,1 TL’nin üstünde teklifleniyor. Yukarıda paylaştığım veriye göre 10 kuruş tekliflenen bir anahtar kelimenin 2017’de 25 kuruş civarında tekliflenmesi gerekirdi. Gerçek hayatta ise bu anahtar kelimenin 10 kattan fazla artarak 1,1 TL seviyelerine ulaştığını görüyoruz. Merak edenler için bu anahtar kelimenin Kalite Puanı 10/10.
Şu an bazı sektörlerde 34 TL’nin üstünde TBM ile baş etmek gerekiyor.
Adwords Kampayalarını Yönetmek Görünürde Basit Gerçekte ise Zor
Adwords’e yeni başlayanlar için Adwords kampanyalarını yönetmek çok kolay gelebilir. Kolay kullanıma sahip arayüzü sayesinde reklamları yazıyor, anahtar kelimeleri ve teklifleri giriyor ardından reklamları yayınlamaya başlıyorsunuz.
Adwords ile bir süre haşır neşir olduğunuzda ve sadece Google’ın kazandığını görmeye başladığınızda işin aslının hiç de böyle olmadığını anlıyorsunuz.
Ben bunu uçak kullanmaya benzetiyorum. Kolu çektiğinizde uçak havalanıyor, ittiğiniz de ise alçalmaya başlıyor. Gerçek ise bundan çok daha zor ve karmaşık.
Aynı uçak kokpiti gibi Adwords’ün de arka planında bulunan pek çok raporlama aracı, iyi analiz gerektiren onlarca veri bulunuyor. Bu verileri okuyarak aksiyon almak ise Adwords’de kazanan ile kaybedeni belirliyor.
Bunun yanında pek çok kampanya kurgusu ve strateji de bulunuyor. Bu kurgular ve stratejiler ancak yıllar içinde sürekli araştırılarak öğrenilen bilgiler. Ne yazık ki Google, sertifika eğitimlerinde bunlara yer vermiyor.
Temel düzeyde bilgi ile bile, reklam bütçenizi biraz daha doğru kullanmaya başlayabilirsiniz. Adwords hesap yapısı, anahtar kelime eşleşmeleri, kalite puanı, negatif kelimeler, arama terimleri, öğrenmesi kolay ve başlangıç seviyesinde bilgiler.
Konumuza Dönecek Olursak: Aşağıda oldukça başarılı ve yatırım getirisi yüksek bir e-ticaret sitesinin ilişkilendirme raporunu göreceksiniz.
Dönüşümleri Takip Etmek
Tüm online reklam kanalları gibi Adwords’de tamamen ölçülebilir bir platform. Ticaret yapıyorsanız ve dönüşüm takibini kullanmıyorsanız hangi kelimelerin, hangi şehirlerin yatırım getirisini artırırken, hangilerinin kampanyanıza zarar verdiğini anlamanız imkansızdır.
Dönüşüm takibi yapmadan ancak varsayımlarda bulunabilirsiniz. İnsanoğlunun varsayım ve geleceği tahmin etme yeteneksizliği hem tarih tarafından hem de yapılan pek çok araştırma ile kanıtlanmış durumda.
- Ekonomi uzmanlarının %80’ini gelecek tahminleri başarız çıkıyor.
- Doktorların tahlillere bakmadan önceki tanılarının %60’ı yanlış çıkıyor.
Bu veriler Walter Mischel’in Marshmallow Testi kitabından alıntıdır. İnsan iradesi ile ilgili güzel bir kitap. Kişisel gelişimle ilgileniyorsanız okumanızı tavsiye ederim.
Konusunda otorite kabul edilen uzmanların bile başarılı tahmin oranları bu kadar düşükken, her detayın ölçülebildiği bir platformda dönüşümleri takip etmemek girişiminiz için kötü sonuçlar doğurabilir.
Aslına bakarsanız dönüşüm takibi sadece e-ticaret için değil tüm sektörler için kullanmanız gereken harika bir özellik.
Dönüşüm takibi sayesinde hangi kelimelerden telefon aldığınızı görebilir, iletişim sayfasını ziyaret eden, form gönderen müşterilerinizi daha iyi analiz edebilir, gereksiz anahtar kelimeleri durdurarak Adwords bütçenizi size para kazandıran kelimelere harcayabilirsiniz.
Özetle; dönüşüm takibi, işe yarar verilere ulaşmak, Adwords reklamlarının performansını doğru değerlendirmek ve Yatırım Getirisini artıracak aksiyonlar almak için hayati önem taşıyor.
Dönüşüm takibi ile ilgili detaylı bilgiye Adwords Yardım sayfalarından ulaşabilirsiniz.
Reklam Yayın Zamanı
Reklamları 24 saat yayınlamak, alışverişin yoğun olduğu saatlerde gösterim payı kaçırmayacak bir bütçeye sahipseniz iyi bir fikirdir.
Sadece Türkiye’de değil, Dünya’nın her yerindeki pek çok reklam veren gibi sınırlı bir bütçeye sahipseniz alışverişin yoğun olduğu gündüz saatlerine odaklanabilirsiniz. Elde ettiğiniz verilere göre akşam ve gece saatleri için farklı teklif ayarlamaları yapabilir, rekabetin daha az olduğu saatler için denemeler yapabilirsiniz.
Uzun süredir çalıştığım bir müşterimin hesabında neredeyse her saat için farklı teklif ayarlamaları kullanıyoruz. Bu sayede gösterim kaçırmadan, dönüşüm oranlarının yavaş olduğu ya da dönüşüm başına maliyetin yüksek olduğu saatler için farklı teklifler verebiliyoruz.
İki sene öncesine göre aylık ciromuz 14 kat artmış durumda. Bununla ilgili bir vaka çalışmasını fırsatını bulduğumda yayınlayacağım.
Böyle detaylı ve belki biraz da riskli bir strateji için kaliteli ve güvenilir verilere sahip olmanız şart. Az önce açıkladığım gibi varsayımlarla böyle teklif ayarlamaları yapmak kaş yapmaya çalışırken göz çıkartabilir.
Alışveriş Reklamları
Son yıllarda oldukça önem kazanan alışveriş reklamları hala, daha ucuz trafik fırsatı sunuyor. Dönüşüm başına maliyet; metin ve görüntülü reklama göre çok daha düşük.
Alışveriş reklamları ya da diğer adıyla “Ürün Listeleme Reklamları” aynı zamanda yeni anahtar kelimeler tespit etmeniz için de güzel bir kaynak.
Eğer hala kullanmıyorsanız e-ticaret siteniz için mutlaka alışveriş reklamlarını kullanmaya başlamalısınız.
Alışveriş reklamlarını kullanan reklam verenlerin yaptığı hata ise; eğer kampanya performansından memnun ise bunu geliştirmek için çaba sarfetmemeleri.
Her ne kadar ürün listeleme reklamlarında diğer reklamlara göre daha az kontrol sahibi olsak da, en azından diğer reklamlar kadar geliştirilmeye uygun bir kampanya türü.
Alışveriş reklamlarında Adwords dışında da uygulamanız gereken bazı noktalar var.
Benim kişisel olarak dikkat etmenizi istediğim konu: Eğer ürünleriniz N11, Hepsiburada gibi sitelerde de yayınlıyorsa ve ürünleriniz kendi e-ticaret sitenizde de aynı fiyatla listeleniyorsa, potansiyel müşterileriniz N11 gibi adını daha önceden duydukları “güvenilir” marka aracılığı satın almayı tercih edecektir.
Bu durumda potansiyel müşteriye göz ardı edemeyeceği fiyat avantajı sunmanız gerekiyor. Aksi halde aynı fiyata sahip birebir aynı üründe müşteri bildiği markayı seçecektir.
Dinamik Arama Ağı Reklamları
Klasik arama ağı reklamlarında, reklamlar reklam grubuna eklediğiniz anahtar kelimelere göre yayınlanır.
Dinamik arama ağı reklamlarında ise Google siteyi tarar, reklam başlıklarını oluşturur, açılış sayfalarına karar verir ve reklamlarınız potansiyel müşterilerinizin arama terimlerine göre otomatik olarak gösterilir.
Dinamik arama ağı reklamları diğer kampanyalarınızı destekleyecek ve size farklı veriler sağlayacak bir kampanya olsa da eğer yanlış kurgulanıp, yanlış yönetilirse diğer kampanyalara ve bütçeye zarar vermekten başka bir işe yaramaz.
Reklamların hangi aramalarda gösterileceğine Google’ın karar vermesinden dolayı, reklamlar ürünlerinizle ilgisiz aramalarda da gösterilebilir.
Bu nedenle Dinamik arama ağı reklamlarını denemek isterseniz teklifleri düşük tutarak ve bütçeyi sınırlandırarak başlayabilirsiniz. Doğru kurgulanan bir dinamik arama ağı reklamı yeni anahtar kelime fikirleri verirken, müşterilerinizi de daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Bazı sektörler için de beklenenden daha yüksek dönüşüm oranları sağlayabilir.
Sonuç
Google Adwords reklamları, e-ticaret siteleri için inanılmaz bir fırsat.
Evet, rekabet şimdiden çok zorlu ama gelecekte daha da zorlu olacak. Bu yüzden şimdiden Adwords’ü doğru kullanarak gelecek için yatırım yapabilirsiniz.
Verileri doğru okuyup, kampanyaları doğru kurgulayıp, doğru adımları atarsanız yatırım getirinizi artırabilirsiniz.